Soalan Lazim OraQuick

Soalan lazim mengenai OraQuick, HIV, dan ujian diri HIV 

Ujian Kendiri HIV OraQuick® ialah cara tepat secara peribadi untuk menguji HIV di rumah anda sendiri. Ia merupakan ujian yang sama yang disyorkan oleh ramai individu profesional penjagaan kesihatan di seluruh dunia. Ujian Kendiri HIV OraQuick® menggunakan cecair oral untuk memeriksa antibodi HIV-1 dan HIV-2. Ia boleh memberi anda keputusan dalam masa kira-kira 20 minit, dan jika anda mengikuti arahan dengan teliti, ujian itu boleh mengesan virus dengan lebih 99% peratus orang yang dijangkiti HIV. Oleh kerana ujian ini adalah ujian "saringan", anda dinasihatkan untuk mendapatkan ujian kedua untuk mengesahkan keputusan anda. Ujian Kendiri HIV OraQuick® hanya boleh digunakan untuk menguji HIV, dan tidak boleh digunakan untuk tujuan lain. Jika anda perlu diuji untuk kehamilan atau untuk jangkitan seksual (STI) atau jangkitan lain, sila hubungi doktor atau pusat penjagaan kesihatan anda. Mereka boleh membantu anda menjalani ujian.
Ujian antibodi HIV mengesan sel-sel yang dicipta oleh sistem imun (pertahanan) badan sebagai tindak balas kepada jangkitan HIV. Apabila HIV memasuki badan, badan mula menghasilkan antibodi. Dalam kes HIV, antibodi tidak dapat melawan kembali jangkitan. Tetapi, kehadiran antibodi boleh digunakan untuk memberitahu sama ada seseorang itu menghidap HIV dalam badannya. Kebanyakan ujian HIV mengesan kehadiran antibodi HIV, bukan virus itu sendiri.
CDC telah menentukan, dan pelbagai kajian sokongan mengesahkan, bahawa penghantaran (penyebaran) HIV tidak berlaku melalui air liur. Ujian OraQuick® mengesan antibodi yang dihasilkan sebagai tindak balas kepada jangkitan HIV, bukan virus itu sendiri.
Ujian cecair oral HIV adalah sangat tepat. Dalam kajian, Ujian Kendiri HIV OraQuick® mengesan 100 peratus orang yang dijangkiti HIV dan 99.1 peratus orang yang tidak dijangkiti HIV. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan tentang ujian cecair oral HIV, berbincang dengan doktor atau pusatl penjagaan kesihatan anda. Mereka boleh membantu anda mengesyorkan ujian terbaik untuk anda.
Ujian pantas HIV yang menggunakan cecair oral adalah selamat dan tepat, dan ia memberikan keputusan yang cepat. Ia adalah pilihan yang baik untuk orang yang tidak suka darah diambil atau jari mereka dicucuk. Ujian Kendiri HIV OraQuick® juga menyediakan faedah seperti kemudahan dan privasi. Ujian pantas HIV yang menggunakan cecair oral adalah lebih selamat untuk pekerja penjagaan kesihatan. Risiko pendedahan kepada penyakit berjangkit melalui cecair oral adalah jauh lebih rendah berbanding darah. Sentuhan dengan air liur tidak pernah terbukti yang boleh mengakibatkan penularan (penyebaran) HIV.
Ujian Kendiri HIV OraQuick® boleh memberi anda keputusan tepat 3 bulan selepas pendedahan. Kebanyakan orang akan membina antibodi terhadap HIV dalam tempoh masa ini. Jika anda menguji dalam tempoh 3 bulan yang mungkin terdedah dan keputusannya negatif, anda mungkin mahu mengulang ujian sekurang-kurangnya 3 bulan selepas pendedahan. Sembilan puluh tujuh (97) peratus orang membina antibodi dalam tempoh 3 bulan pertama selepas jangkitan. Dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh mengambil masa sehingga 6 bulan. Jika ada keperluan untuk membuat ujian lebih awal, sila hubungi pusat penjagaan kesihatan profesional di kawasan anda.
Positif palsu ialah apabila ujian HIV menunjukkan bahawa seseorang itu menghidap HIV apabila mereka sebenarnya tidak menghidapnya. Keadaan yang boleh membawa kepada ujian HIV positif palsu ialah: Tersalah membaca ujian sebagai positif Tidak mengikut arahan penggunaan dengan teliti Tidak menunggu 15 minit selepas makan, minum, atau 30 minit selepas menggunakan produk penjagaan mulut sebelum mengambil ujian Telah mengambil bahagian dalam percubaan klinikal vaksin HIV Menyapu setiap gusi beberapa kali semasa pengumpulan oral. Ujian antibodi HIV yang positif sentiasa diikuti dengan ujian kedua dengan pusat penjagaan kesihatan anda untuk mengesahkan kehadiran atau ketiadaan jangkitan HIV.
Ujian Kendiri HIV OraQuick© bertujuan untuk digunakan oleh individu berumur 12 tahun ke atas. Ia bukan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Jika anak anda berumur kurang daripada 12 tahun, dan anda bimbang anak anda menghidap HIV, berbincang dengan doktor anak anda. Beliau boleh membantu menentukan sama ada anak anda dijangkiti atau tidak.
Ia selamat untuk menggunakan Ujian Kendiri HIV OraQuick® jika anda hamil dan/atau menyusukan anak
Ia adalah selamat untuk menggunakan Ujian Kendiri HIV OraQuick® jika anda memakai pendakap gigi atau penahan.
Jika anda mempunyai gigi palsu yang menutupi gusi anda, terdapat langkah-langkah yang perlu anda ambil sebelum ujian. Anda hendaklah: 1. Tanggalkan gigi palsu. 2. Basuh mana-mana pes yang tertinggal daripada gusi. 3. Tunggu 30 minit. 4. Lakukan ujian mengikut arahan.
Sehingga kini, tiada bukti bahawa penggunaan antibiotik atau ubat (selain daripada antiretroviral) boleh menjejaskan keputusan ujian. Sila teruskan dengan melakukan ujian seperti yang diarahkan.
Apabila anda mengambil ujian OraQuick®, anda mesti menyapu kedua-dua bahagian kiri dan kanan gusi atas anda serta kiri dan kanan gusi bawah anda. Setiap gusi mesti disapu sekali sahaja. Anda mesti mengikut arahan ujian dengan teliti untuk mendapatkan keputusan yang tepat. Jika anda tidak pasti anda menyapu gusi anda dengan betul, semak garisan di sebelah huruf "C" pada kayu uji. Jika garisan muncul di sebelah huruf "C" pada kayu ujian, anda akan tahu ujian anda berfungsi dengan betul dan keputusan anda akan tepat. Ini akan berlaku jika anda telah mengikut arahan dengan teliti dan anda telah menunggu sekurang-kurangnya 20 minit selepas meletakkan kayu uji di dalam tabung uji. Jika anda tidak melihat garisan di sebelah huruf "C, " ujian tidak berfungsi dengan betul dan anda perlu mendapatkan ujian baru.
Jika tiada cecair dalam tabung uji semasa anda membuka kit, kit itu rosak. Kami memohon maaf atas kesulitan ini. Sila buang kit ujian. Sila mulakan prosedur ujian OraQuick® dengan kit ujian baru dan ikuti semua arahan pengendalian dan ujian dengan teliti. Sila baca arahan sebelum anda memulakan ujian dan pastikan anda memahami cara mengambil sampel anda, letakkan di dalam botol tidak kurang daripada 20 minit dan tidak lebih daripada 40 minit sebelum anda membaca ujian.
Bahan-bahan dalam cecair ujian adalah tidak toksik dan tidak menimbulkan risiko kesihatan yang diketahui dalam jumlah yang disediakan dalam botol. Jika anda atau seseorang yang anda kenali telah menelan sedikit cecair tersebut dan anda bimbang, sila hubungi doktor anda. Jika anda tidak dapat melengkapkan ujian, sila dapatkan kit ujian baru.
Bahan-bahan dalam cecair ujian tidak toksik. Jika terdapat cecair daripada tabung uji di mata anda, basuh mata anda menggunakan air dengan segera.
Poket kecil di dalam bungkusan kayu uji direka untuk mengelakkan kelembapan daripada menjejaskan kayu uji semasa penyimpanan. Ia tidak boleh digunakan semasa menjalankan ujian OraQuick®, dan anda boleh membuangnya ke dalam tong sampah biasa.
Jika anda mengeluarkan kayu uji, atau ia terjatuh, pada bila-bila masa selepas anda meletakkannya di dalam tabung uji, keputusan ujian tidak sah walaupun anda menggantikan kayu uji dengan serta-merta. Kayu uji mesti kekal di dalam tabung uji selama sekurang-kurangnya 20 minit seperti yang ditunjukkan dalam arahan. Oleh itu, jangan anggap keputusan anda sebagai petunjuk tepat tentang status HIV anda. Anda boleh membuang ujian ke dalam tong sampah; tiada langkah berjaga-jaga tambahan diperlukan. Sila ulangi prosedur ujian OraQuick® dengan kit ujian baru dan ikuti semua arahan pengendalian dan ujian dengan teliti, termasuk rajah, yang disertakan dalam bahan ujian anda.
Jika anda membaca ujian lebih daripada 40 minit selepas kayu ujian diletakkan di dalam vial, keputusan ujian itu tidak sah. Jangan anggap keputusan sebagai petunjuk status HIV anda. Anda boleh membuang ujian ke dalam tong sampah; tiada langkah berjaga-jaga tambahan diperlukan. Sila ulangi prosedur ujian OraQuick® dengan kit ujian baru dan ikuti semua arahan pengendalian dan ujian dengan teliti. Sila baca arahan sebelum anda memulakan ujian dan pastikan anda memahami cara mengambil sampel anda, letakkan kayu uji dalam tabung uji tidak kurang daripada 20 minit dan tidak lebih daripada 40 minit sebelum anda membaca ujian.
Anda boleh membuang bahan ujian ke dalam tong sampah; tiada langkah berjaga-jaga tambahan diperlukan.
Huruf ""C"" pada kayu ujian bermaksud ""kawalan."" Garisan harus muncul di sebelah huruf ""C"" jika anda telah mengikuti arahan dengan teliti dan telah menunggu 20 minit selepas meletakkan kayu ujian anda di dalam tabung uji. Garisan ini bermakna ujian anda berfungsi dengan betul. Jika TIADA garisan muncul di sebelah huruf ""C," ini bermakna ujian anda tidak berfungsi dan anda perlu mendapatkan ujian baru. Huruf ""T"" pada kayu uji bermaksud ""ujian."" Garisan di sebelah huruf ""T,"" walaupun garisan samar, dan garisan di sebelah huruf ""C"" , bermakna anda mempunyai keputusan ujian positif dan anda mungkin menghidap HIV. Anda perlukan ujian kedua untuk mengesahkan keputusan ujian anda. Garisan ""T', walaupun garisan samar, dan tiada baris ""C"" bermakna ujian tidak berfungsi dan anda perlu mendapatkan ujian baru. Jika anda dapat keputusan positif, anda perlukan ujian kedua untuk mengesahkan keputusan ujian anda. Sila lawati doktor atau klinik tempatan anda untuk mendapatkan ujian susulan dalam keadaan terkawal seperti bilik isolasi. Doktor, klinik atau pusat penjagaan kesihatan profesional mesti mengesahkan keputusan Ujian Kendiri HIV OraQuick® anda.
Jika kayu ujian tidak mempunyai sebarang garisan padanya semasa anda membaca keputusan ujian anda, maka ujian anda tidak berfungsi. Oleh itu, jangan anggap keputusan yang anda perolehi sebagai petunjuk yang sah tentang status HIV anda. Anda boleh membuang ujian ke dalam tong sampah; tiada langkah berjaga-jaga tambahan diperlukan. Sila ulangi prosedur ujian OraQuick® dengan kit ujian baru dan ikuti semua arahan pengendalian dan ujian dengan teliti. Sila baca arahan sebelum anda memulakan ujian dan pastikan anda memahami cara mengambil sampel anda, letakkan di dalam botol tidak kurang daripada 20 minit dan tidak lebih daripada 40 minit sebelum anda membaca ujian.
Jika ujian anda mempunyai garisan di sebelah huruf ""T,"" tetapi tiada garisan di sebelah huruf ""C,"" ini bermakna ujian anda tidak berjaya. Untuk ujian berfungsi dengan betul, garisan WAJIB muncul di bahagian yang bertanda ""C." Oleh itu, jangan anggap keputusan yang anda peroleh sebagai petunjuk yang sah tentang status HIV anda. Anda boleh membuang ujian ke dalam tong sampah; tiada langkah berjaga-jaga tambahan diperlukan.
Mana-mana garisan di sebelah huruf ""T"" pada kayu ujian, tanpa mengira warna, bermakna anda mempunyai keputusan ujian yang positif. Anda perlukan ujian kedua untuk mengesahkan keputusan ujian anda. Sila berjumpa dengan doktor anda atau pusat penjagaan kesihatan untuk mendapatkan ujian susulan dalam keadaan terkawal seperti bilik isolasi. Doktor, klinik atau pusatl penjagaan kesihatan profesional mesti mengesahkan keputusan Ujian Kendiri HIV OraQuick® anda. Sehingga keputusan ujian anda disahkan, sila ambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan HIV daripada tersebar. Khususnya, anda harus mengelakkan semua aktiviti seksual sehingga anda ketahui status HIV anda.
Jika keputusan ujian anda menunjukkan garisan di sebelah huruf ""C"" dan mana-mana garisan di sebelah huruf ""T,"", anda mempunyai keputusan ujian yang positif. Keputusan ini menunjukkan bahawa terdapat kemungkinan anda dijangkiti HIV. Walau bagaimanapun, keamatan garisan pada kayu ujian tidak berkorelasi dengan peringkat penyakit HIV atau potensi jangkitan. Jadi, garisan yang lebih gelap di sebelah huruf ""T"" tidak bermakna anda lebih positif. Anda perlukan ujian kedua untuk mengesahkan keputusan ujian anda. Keputusan cecair oral anda perlu disahkan oleh pusat penjagaan kesihatan anda. Sila berjumpa dengan doktor anda atau pusat penjagaan kesihatan untuk mendapatkan ujian susulan dalam keadaan terkawal seperti bilik isolasi. Doktor, klinik atau pusat penjagaan kesihatan profesional mesti mengesahkan keputusan Ujian Kendiri HIV OraQuick® anda. Sehingga keputusan ujian anda disahkan, sila ambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan HIV daripada tersebar. Khususnya, anda harus mengelakkan semua aktiviti seksual sehingga anda ketahui status HIV anda.
Para saintis dan pakar perubatan bersetuju bahawa HIV tidak dapat bertahan dengan baik di luar badan. Ini bermakna risiko penularan alam sekitar (spread) adalah jauh. Oleh itu, jika seseorang bersentuhan langsung dengan kayu ujian anda, terdapat risiko yang sangat kecil untuk HIV tersebar kepada mereka. Sentuhan dengan air liur tidak pernah terbukti yang boleh mengakibatkan penularan HIV. Kerana keputusan ujian anda positif, anda perlukan ujian kedua untuk mengesahkan status HIV anda. Sila berjumpa dengan doktor anda atau pusat penjagaan kesihatan untuk mendapatkan ujian susulan dalam keadaan terkawal seperti bilik isolasi. Doktor, klinik atau pusat penjagaan kesihatan profesional mesti mengesahkan Ujian Kendiri HIV OraQuick® anda. Sehingga keputusan anda disahkan, pastikan anda mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan HIV daripada tersebar. Khususnya, anda harus mengelakkan semua aktiviti seksual sehingga anda ketahui status HIV anda. Anda boleh membuang ujian ke dalam tong sampah; tiada langkah berjaga-jaga tambahan diperlukan.

Hubungi Kami

Kami Di Sini Untuk Anda

Soalan dan maklum balas tentang Ujian Kendiri HIV OraQuick? Kami boleh didapati di [email protected] untuk sebarang pertanyaan anda.